En glascontainer på ett tak

Leverera en container ovanpå en 40 meter hög byggnad på en livlig gata? Inga problem!

En av de stora finska näthandelsföretagen, Verkkokauppa.com, ville ha en glascontainer på sin takterrass i Helsingfors. Vår roll i projektet var att vara en one-stop-partner som skulle sköta allt från att hyra containern till att samordna transporter och lyft.

Redan från början stod det klart att leveransen av containern ovanpå en 40 meter hög byggnad på Helsingfors livliga gator skulle bli ett fordrande projekt som skulle kräva mycket mer planering och koordination än ett vanligt lyftprojekt.

Juha från MC Containers finska kontor koordinerade allt – från tidtabeller till lyftplaner, platskontroller och nödvändiga tillstånd med våra transport- och lyftpartners och Helsingfors stad.

Vi kom överens om att containern skulle transporteras på plats på lastbil, varefter kranbilsföraren skulle ta över. Utrustningen som valdes för projektet var en 200-tons kranbil med en specialkran för att kunna sänka ner containern 20 meter bort från byggnadens kant.

På dagen då lyftet skulle genomföras stoppades trafiken på gatan bredvid byggnaden och containern anlände till platsen enligt plan. Risto från MC Containers Helsinki-depå var på plats för att fästa och lossa containerns lyftkedjor och för att ständigt kommunicera med kranbilsföraren genom en walkie-talkie.

Containern som valdes är en 6 x 3,2 m glascontainer vars ena långsida är gjord av slitstarkt säkerhetsglas som återspeglar landskapet ovanpå byggnaden på ett fint sätt. Containern är även utrustad med en luftvärmepump för bekväm temperaturkontroll. Glascontainern ger också skydd mot vind och andra väderförhållanden som kan uppstå på takterrassen.

Andra artiklar